"Gran Partita"

Hoorns
17 juni 2017 - 20:15 uur, Bergsingelkerk

Op zaterdag 17 juni a.s. presenteert RCMS een programma dat volledig gewijd is aan de serenade "Gran Partita" voor blazers en contrabas van W.A. Mozart. 

 

Deze serenade is een uit zeven delen bestaand werk voor zes blazersparen: hobo’s, klarinetten, bassethoorns (een lager gestemde klarinet), fagotten, hoorns in F en in hoorns in Bes. Aan deze groep van twaalf werd een enkele contrabas toegevoegd omdat Mozart de baskant van het ensemble nog wilde versterken.

De schoonheid van dit meesterwerk ligt in de manier waarop alle instrumenten elke keer een andere rol aannemen: het ene moment heeft men een solistische rol en het volgende moment loopt deze rol naadloos over in een begeleidende functie. Het is eigenlijk een groot gesprek tussen alle verschillende instrumenten. 

Het hoogtepunt van het stuk ligt in het derde deel, het Adagio. In de film "Amadeus" legt Mozarts rivaal, de oude Salieri, aan de hand van dit derde deel aan zijn biechtvader uit hoe mooi de muziek van Mozart kon zijn: ‘Het leek alsof ik de stem van God hoorde.’

 

Programma

W.A. Mozart: Serenade nr. 10 in Bes, KV 361 "Gran Partita"

 

Gratis Toegang

U kunt dit bijzondere concert bijwonen zonder entree te betalen. Een gift na afloop is echter zeer welkom en nodig om de onkosten te dekken. Wees welkom! Het is niet nodig om te reserveren.