Rotterdam Chamber Music Society

Buurtbewoners in de Oude kerk Charlois

Jonge musici de kans geven om meer podiumervaring op te doen met kamermuziek. Dit was tien jaar geleden de drijfveer voor Julien Hervé, soloklarinettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO), om de Rotterdam Chamber Music Society (RCMS) op te richten. In november 2013 gaf RCMS haar eerste concert en inmiddels zijn er al weer vele gevolgd.

 

De Bergsingelkerk in Rotterdam-Noord en de Oude Kerk in Charlois zijn de locaties voor de concerten. Het publiek is nog steeds groeiende: het hoge artistieke niveau gecombineerd met de laagdrempeligheid van de concerten (gratis toegang met een vrijwillige bijdrage na afloop) trekt veel (buurt)bewoners aan. 

 

Julien Hervé: ‘Jonge musici krijgen niet voldoende de kans om podiumervaring met kamermuziek op te doen. Door hen aan ons te binden kunnen we prachtig programma’s neerzetten, hen de kneepjes van het vak bijbrengen en samen toewerken naar concerten. Deze ervaring is voor hen van levensbelang, maar voor ons ook: we bereiden immers onze collega’s van de toekomst voor op hun professionele carrière!’.

 

Chef-dirigent van het RPhO, Lahav Shani, juicht dit initiatief van harte toe. Hij is erevoorzitter van de Rotterdam Chamber Music Society. Yannick Nézet-Seguin, eredirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest is ereambassadeur van RCMS.